Wat is Verslaving?

Verslaving is een chronisch ziekte waarbij een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of middel afhankelijk is. Voor gewoontes kunnen we hierbij denken aan begrippen als gok-, seks- en internetverslaving en voor wat betreft middelen: tabak, alcohol en drugs.

Verslaving

Er zijn verschillende fasen die leiden tot verslaving.

1. Experimenteel gebruik

Men is nieuwsgierig naar het middel (of gewoonte)en probeert het uit. Experimenteren is tijdelijk. Men stopt er mee of men wordt een sociaal gebruiker.

2. Sociaal gebruik

Het middel (of gewoonte) wordt gebruikt om de positieve effecten: men vindt het lekker, ontspannend en gezellig. 

3. Regelmatig gebruik

Het middel (of gewoonte) wordt gebruikt voor een doel: men gaat gebruiken met een reden die soms te maken heeft met de onbalans in onze levensgebieden.

4. Overmatig gebruik

Men gebruikt het middel (of gewoonte) om nare gevoelens of problemen te verdringen. De controle over het gebruik begint af te nemen en er is minder genot.

5. Verslaving

In deze fase draait bijna alles om het gebruik van het middel (of gewoonte). Verslaving gaat vaak gepaard met lichamelijke, psychische en sociale problemen. Men heeft geen controle meer over het gebruik.

Verslaving is een progressieve ziekte en zal erger worden indien men geen behandeling krijgt. Het is chronisch; ook na afronding van de behandeling dient de cliënt alert blijven voor signalen van drang. Terugval is een veel voorkomend verschijnsel bij verslaving.